Haventarieven in North Sea Port stijgen licht dit jaar

De havengelden die North Sea Port rekent voor schepen die willen aanmeren stijgen dit jaar met 2% (Vlissingen) en 0,6% (Gent). In 2019 was deze verhouding net omgekeerd. Daarnaast betalen binnenvaartschepen die in North Sea Port in één reis zowel het Zeeuwse als het Gentse deel aandoen voortaan één keer.

Tot nu toe dienden binnenvaartschippers daarvoor tweemaal te betalen: één keer voor Vlissingen en Terneuzen, én nog één keer voor Gent. ‘Dit betekent dus een prijsverlaging met 50%. Sinds vorig jaar hanteert North Sea Port ook voor zeeschepen een gelijkaardig principe’, licht CEO Daan Schalck toe.

Milieukortingen

Daarnaast worden de milieukortingen voor schonere zeeschepen – de ESI-korting – vanaf 2020 voor het hele grensoverschrijdende havengebied geüniformiseerd en verder uitgebreid. En nieuw is dat vanaf 2020 binnenvaartschepen die vaak North Sea Port aandoen hun abonnement hiervoor digitaal kunnen aanvragen.

De bedoeling is om vanaf 2021 voor het hele grensoverschrijdende gebied van North Sea Port één tariefreglement te hanteren in plaats van de huidige twee. ‘De verdere harmonisering van de havengelden om in North Sea Port aan te meren zal dan de klantvriendelijkheid verder verhogen’, verwacht Schalck.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.