Wachttijd opgelopen in Rotterdamse en Antwerpse haven

De containerbinnenvaart in de havens van Antwerpen en Rotterdam heeft last van sterk oplopende wachttijden. Vanwege de stormen van afgelopen weken zijn de wachttijden opgelopen tot gemiddeld drie dagen.

De stormen Ciara, Dennis en Ellen hebben de afgelopen weken voor overlast gezorgd in de havens. Managing director Cok Vinke van Contargo, een logistieke dienstverlener die trimodaal transport tussen de zeehavens en het Europese achterland uitvoert, zegt dat de situatie in Rotterdam erger is dan in Antwerpen. ‘Antwerpen is dieper in het binnenland gelegen dan Rotterdam. Hierdoor zijn zij minder gevoelig voor stormen.’

De gemiddelde wachttijd voor de afhandeling van de binnenschepen van Contargo in de zeehavens bedroeg vrijdag 66 uur in Antwerpen en 113 uur in Rotterdam.

Niet te voorkomen

De wachttijden zijn niet te voorkomen, volgens Vinke. Vinke: ‘Iedereen doet wat hij kan; ook de terminals doen hun best. Het weer heb je niet in de hand. Hierop kunnen we geen grip uitoefenen. Nu zitten we met de gebakken peren. Ik durf niet te zeggen wanneer de situatie weer normaal is. Normaal gesproken werkt de binnenvaart met vaarschema’s, maar die bestaan nu even niet. We proberen ad hoc te regelen dat containers op tijd zijn. Sommige zeeboten gaan eerst naar een andere haven in verband met de wachttijden.’

Vinke: ‘Het is al drie weken achter elkaar stormachtig weer. De afgelopen week probeerden we weer tijd in te halen, maar de storm van afgelopen weekend heeft dit weer teniet gedaan. Veilig werken staat voorop. Als er containers omwaaien, moet je ook denken aan de veiligheid van de medewerkers.’

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.