VVD stelt Kamervragen over wegtrekken logistieke bedrijven uit Nederlandse havens

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft aan de staatssecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane) Alexandra van Huffelen vragen gesteld over signalen dat logistieke bedrijven wegtrekken uit Nederlandse (zee- en lucht)havens vanwege de afhandeling van goederen door de douane.

Lodders ontvangt van verschillende kanten zorgelijke signalen over de goederenafhandeling van de Nederlandse douane in vergelijking met de douane in andere Europese landen. ‘De Nederlandse douane voert de controle zo secuur uit dat er grote wachttijden kunnen ontstaan bij de goederencontrole. Dit kost tijd en de eigenaar van de goederen geld.’

Gelijke speelveld

Lodders heeft de staatssecretaris gevraagd naar het Europese gelijke speelveld. Lodders: ‘De goederencontroles zijn in België minder streng en gaat daardoor sneller. De eerste logistieke dienstverleners zijn al verhuisd van Nederland naar België. Dit is om twee reden zorgelijk. Allereerst verliest Nederland hiermee werkgelegenheid en daarnaast kunnen de in België goedgekeurde goederen direct over de weg naar Nederland gebracht worden terwijl de goederen niet zijn gecontroleerd op basis van de Nederlandse standaarden.’

Met de afhandeling van goederen worden ook e-commercegoederen bedoeld, de online verkoop van goederen. Een vraag die Lodders hierover stelt: ‘Is er een verschil in de controle van e-commercegoederen tussen de verschillende (zee- en lucht)havens in Nederland en andere Europese (zee- en lucht)havens? Zo ja, welke verschillen en waarom is dit controleverschil mogelijk?’

Eenduidig beleid

Er is geen eenduidig beleid wat betreft de controles door de douane. De Nederlandse havens hanteren verschillende scanprocessen om goederen te controleren. Een scanproces houdt in dat containers in eerste instantie in hun totaliteit, van buitenaf, gescand worden. De douane kan op basis van de resultaten van zo’n scan besluiten de goederen in de container fysiek te controleren.

Lodders vraagt zich af waarom er geen eenduidig beleid is en wil dat de verschillen tussen de Nederlandse havens in beeld worden gebracht. Ze wil dat de staatssecretaris nadrukkelijk ingaat op het scanproces en uitlegt waarom de ene haven een bepaalde scanwijze hanteert, die afwijkt van een andere haven.

Bekijk hier de Kamervragen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.