Coronacrisis neemt Nederlandse havens over

Verschillende landen waaronder Nederland hebben in de afgelopen maanden vergaande maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Nederlandse havens hebben evenementen afgelast. Ook worden cruisereizen geannuleerd. Wat doen de Nederlandse havens nog meer?

Port of Amsterdam, North Sea Port en Havenbedrijf Rotterdam hebben maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een ding hebben de havens gemeen: de havens moeten zo optimaal mogelijk blijven functioneren.

Vrachtverkeer gaat door

Anja de Kiewit, woordvoerder van Port of Amsterdam, kijkt van dag tot dag naar de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Veel beroepen in de haven zijn onmisbaar voor de maatschappij. ‘Scheepvaartafwikkeling is een vitaal proces. De mensen die de patrouillevoertuigen besturen en de sluiswachters bijvoorbeeld vervullen onmisbare functies en kunnen daarom in tegenstelling tot mensen die geen vitaal beroep uitoefenen, gebruikmaken van kinderopvangmogelijkheden, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Hoe wij dit in de praktijk gaan regelen, bespreken we later vandaag. Mensen met kantoorbanen werken gewoon thuis.’

De Kiewit vervolgt: ‘We kijken per dag hoe de situatie is en welke maatregelen wij moeten treffen. Het allerbelangrijkste voor ons is dat het vrachtverkeer gewoon door blijft gaan. De havenoperaties moeten blijven draaien. Daar zetten we al onze middelen op in. De havenoperaties worden in ploegendiensten uitgevoerd. Voorheen vond de overdracht plaats in een ruimte, waar ze met zijn allen bij elkaar kwamen. Maar nu moet de eerste groep de ruimte eerst hebben verlaten, voordat de tweede groep binnenkomt.’

753 riviercruises

De cruisesector wordt hard geraakt in de Amsterdamse haven. De Kiewit: ’21 maart is de start van het cruiseseizoen. Mensen boeken meestal een jaar, twee jaar van tevoren zulke reizen. Viking River Cruises, die veel calls naar Amsterdam heeft, gaf als eerste aan dat hun cruisereizen geannuleerd werden. Daarna volgden nog wat meer cruisebedrijven. Tot eind april zijn er 753 riviercruises ingepland. Een behoorlijk aantal daarvan gaan nu al niet door.’

De Kiewit wil geen overhaaste conclusies trekken: ‘Het is nog te kort dag om te zeggen wat dit betekent voor onze haven. We zijn geen containerhaven, dus wat dat betreft ervaren wij minder effecten dan Rotterdam. We gaan dadelijk een rondje langs de velden maken, onder andere langs de terminals om te vragen hoe zij hun beleid aanpassen.’

Aanvullende maatregelen

North Sea Port meldt op hun website dat zij inzetten op het operationeel houden van de haven waar dit mogelijk en veilig is. Aanvullend op de maatregelen die normaal gesproken gelden voor de scheepvaart zijn nu, in samenspraak met de landelijke gezondheidsdiensten GGD (voor Nederland) en Saniport (voor België), de volgende afspraken gemaakt.

Voor scheepvaart geldt dat zij, zoals gebruikelijk, de Maritime Declaration of Health moeten invullen. Deze procedure staat in nauwe afstemming met de gezondheidsdiensten GGD en Saniport. De Maritime Declaration of Health moet 24 uur voor het binnenlopen van de haven ingevuld zijn. Zodra op dit formulier slechts 1 enkele vraag met ‘ja’ wordt beantwoord, wordt de gezondheidsdienst er direct bij betrokken. Passagiers van (rivier)cruiseschepen in Gent blijven aan boord.

Evenementen afgelast

Medewerkers van North Sea Port werken waar mogelijk thuis. De Kapiteinskamers, toezichters en de receptie blijven, in beperkte bezetting, zoals gebruikelijk bereikbaar en werkzaam op hun standplaats. De gebouwen van North Sea port zijn beperkt toegankelijk. Het Havenhuis in Gent is gesloten, in de kantoren van North Sea Port worden enkel ‘noodzakelijke’ bezoekers toegelaten en de Zeemanshuizen in heel North Sea Port zijn tot nader bericht gesloten.

Wat betreft afgelaste evenementen kunnen zij concreet melden dat alle rondvaarten van North Sea Port zijn geannuleerd en de Havenbus van North Sea Port vanaf Stella Maris niet rijdt tot nader order.

Rotterdam

Terwijl gezondheid de hoogste prioriteit heeft, probeert Havenbedrijf Rotterdam en (Rijks)Havenmeester de impact van het coronavirus op het functioneren van de Rotterdamse haven en industrie zo beperkt mogelijk te houden. Ze hebben zeer frequent overleg met de verschillende nautische dienstverleners, bedrijven en belangenorganisaties, zowel bilateraal als in diverse overleggen. Ook met de publieke lokale en nationale autoriteiten is zeer regelmatig overleg. Doel hiervan is om de haven onder de huidige lastige omstandigheden optimaal te laten blijven functioneren.

De Rotterdamse haven en industrie zijn van groot belang voor Rotterdam, Nederland en Noordwest-Europa. Havenbedrijf Rotterdam doet de komende tijd zijn uiterste best om het coronavirus zo min mogelijk impact te laten hebben op de haven.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.